JESSE NORELL – AORTA BOREALIS

Artiest info
Website
facebook
 

Jesse Norell is een indie rockzanger en songschrijver uit Minneapolis, Minnesota. Daarnaast is hij ook actief als advocaat, gitaarleraar, echtgenoot en vader van zijn zoon Luigi en zijn dochtertje Alyssa die geboren werd met het Down-syndroom. Voor haar geboorte maakte Jesse Norell tot 2007 deel uit van meerdere rockgroepen maar nadien stopte hij lange tijd volledig met het componeren en spelen van zijn eigen songs.

Tot nu want hij debuteert in 2022 als soloartiest met het album “Aorta Borealis” waarin hij in de liedjes vertelt over zijn uiteenlopende ervaringen als liefhebbende vader van een kind met trisomie 21, de vaakst voorkomende variant van het Down-syndroom. Elf van de twaalf nummers op deze plaat zijn eigen composities van Jesse Norell en de enige gecoverde song die hij heeft opgenomen is het nummer “How It Feels To Be Something On”, een song uit het gelijknamige derde studioalbum van de Amerikaanse alt.rockgroep ‘Sunny Day Real Estate’ uit Seattle, een plaat die in 1998 door die band werd uitgebracht.

Het eerste gedeelte van deze plaat bestaat uit eerder donkere verhalende nummers maar naarmate de plaat vordert volgen er meer optimistische en vrolijke liedjes zoals “The Lucky Few” en het aan zijn dochter Alyssa opgedragen liefdevolle nummer “You Are”, de twee songs die we op de bijgaande video’s ter kennismaking met het werk van Jesse Norell aan deze recensie hebben toegevoegd. Het gegeven dat zijn dochter ook met twee zware open hartoperaties te kampen kreeg was de aanleiding voor de songs “Run the Long Race”, “Recovery” en het hoopgevende “Darkness To Light”. De albumtitel “Aorta Borealis” kan dan ook vrij vertaald worden tot ‘hartslagader Noorderlicht’, een symboliek die ook zo op de albumhoes staat afgebeeld.

De betekenisvolle liedjesteksten zijn heel belangrijk voor deze singer-songwriter, onafhankelijk van het feit of ze als ballads of als pop- en rockachtige nummers worden gebracht. De openingstrack “What To Tell You” hoort in de eerste categorie van ballads thuis terwijl het daaropvolgende “Together” eerder als een popsong kan worden gedefinieerd. In de song “Lullaby For The Frail” beschrijft hij de verschillende diagnoses en mogelijke therapieën die de specialisten hem in de loop der jaren over zijn dochtertje hebben meegedeeld. Dat was de start van een lange lijdensweg voor Alyssa die hij uitgebreid bezingt in het nummer “Run The Long Race”.

De coversong “How It Feels To Be Something On” vormt de brug naar het tweede meer optimistische gedeelte van de plaat “Aorta Borealis” dat begint met het herstelproces in de song “Recovery” en wordt verdergezet in het nummer “Darkness To Light” waarin de geleidelijke transitie van ‘wanhoop’ naar ‘hoop’ wordt beschreven en Jesse Norell zijn gezinnetje zelf omschrijft als “The Lucky Few”, een term die ook vaak gebruikt wordt om alle mensen met het Down-syndroom positief te omschrijven.

De sound van de liedjes wordt meer uptempo en vrolijker naarmate het einde van de plaat nadert zoals blijkt uit de songs “You Are” en “Ode To Luigi” waarin hij zijn appreciatie en respect voor zijn jonge zoontje Luigi uitzingt en hem verzekert dat hij evenveel aandacht zal krijgen als zijn zusje. Ook de echtgenote van Jesse Norell wordt door hem geëerd in de song “Uneven” waarin hij aangeeft dat ze deze moeilijke strijd enkel samen hebben kunnen winnen. Met de albumafsluitende song “Welcome To Sydney” zingt hij dat er altijd hoop op betere tijden moet zijn en dat uiteindelijk alles nog behoorlijk OK zal worden voor iedereen van zijn gezinnetje. Laat ons dan ook concluderen met een ‘Happy End’.

(valsam)